Fri frakt över 350 kr! Klicka här för mer information om frakt & leverans

HABLA LA TIERRA

Finca La Tierra är vår egen kaffegård i Cauca, Colombia. Vi köpte en ganska nedgången gård 2015 för att vi vill lära oss allt om hur det är att odla kaffe på riktigt. Johan har rest i många kaffeländer, gått fler steg på kaffegårdar än de flesta, men det här är något helt annat, det här är hårt arbete och fullt engagemang.

Vårt mål med Finca La Tierra är att lära oss allt om att odla kaffe och samtidigt se hur vi bästa kan utveckla gården. När vi köpte gården växte här många kommersiella hybrider såsom Supremo, Colombia & Castillo. Vi har sedan dess tagit ner många av dessa – de var gamla och känsliga för sjukdomar – och planterat en större variation av varieteter såsom Bourbon, Pink Bourbon, Tabi, Pacamara och inte minst flera hektar Geisha. 

Vi har även planterat skuggträd för att skapa ett jämnare klimat och mindre stress för träden, fört in kogödsel och andra mer naturliga sätt att gödsla. Vi har också skapat en varietets-trädgård där vi hittills planterat 15 olika sorts kaffeträd – för att se vad som passar i klimatet och smakar allra bäst.

Vi äger gården tillsammans med Heber Sarria, en känd person för många kaffeälskare. Hade inte han bestämt sig för att flytta till Colombia och ta ansvar för gården, skulle det inte vara möjligt. Att driva en kaffegård är komplicerat, du måste vara där, jobba på gården, vara med arbetarna och inspirera dem. Han bor numera med sin familj på Finca La Tierra. 

Ända sedan vi köpte gården, så har vi jobbat hårt för att höja kvaliteten på både gården och kaffet den producerar. Det började med att vi byggde nya torkbäddar så att vi kan kontrollera torkningen bättre. Men den största investeringen har varit att vi har köpt maskiner som möjliggör att vi kan kontrollera vårt kaffe hela vägen till att det packas i jutesäck för export. 

Allt kaffe som vi numera producerar på La Tierra är i form av mikrolotter, vilket betyder att varje varietet separeras och bearbetas separat. Kaffet torkas antingen i sitt bär eller gennom med olika experimentella tekniker, speciellt anarob jäsning. Experimentlustan på gården är numera väldigt stor.