GOOD HONEST COFFEE

Vi är Gringo Nordic, ett nyfiket litet kafferosteri i centrala Göteborg. Vi brinner för bra kaffe och våra kunder. 

Vi har en enkel inställning till fint kaffe, men tar inga genvägar. Vi köper 100 % specialkaffe från enskilda gårdar, plantager och kooperativ. Många av våra kaffen kommer från ekologiskt certifierade producenter, men många kommer också från mindre odlare, där certifikat inte är en ekonomisk och praktisk möjlighet. Men vi stödjer dem ändå när kaffet är gott, det finns ofta många goda intentioner bakom varje odlare, speciellt de som jobbar med kvalitet. De är rädda om sin egen mark, och undviker dyrt konstgödsel om de kan.

Vi rostar vårt kaffe med en så kallad slow roast metod – för hand och i små partier – på den mest energieffektiva rostmaskinen på planeten, med hjälp av luftflödesteknik. Vi anpassar varje rostning till varje unikt kaffe så att det finns en balans mellan sötma, syrlighet och fyllighet, då tycker vi att kaffet oftast smakar godast.

Vi älskar verkligen kaffe – vi kommer att se till att du aldrig tvivlar på det.

BAKGRUND

Gringo grundades 2018 av Johan Ekfeldt som tidigare grundade Sveriges första specialkafferosteri, Johan & Nyström. Tillsammans med sin fru Pernilla och affärspartner Magnus Alfjärd driver han rosteriet i utkanten av Göteborg. Namnet “GRINGO” fastnade efter att arbetarna på Johans kaffegård Finca La Tierra – i Colombia – började kalla honom det. Vi har även en kaffebar i vårt rosteri, där vi serverar espressodrycker, bryggkaffe och pour overs  samt att du kan köpa kaffebönor  och te och tillbehör att ta med hem. Om du vill ha malet kaffe maler vi på plats! Vissa lördagar  öppnar vi våra dörrar för en full Gringo-upplevelse, då vi har café med hembakt fika och är värdar för gratis koppningar (kaffeprovningar).

Varmt välkomna till vår rosteributik och kaffebar! Här finns alltid hela vårt sortiment av kaffe, te och tillbehör. Du kan också  ta en riktigt god kopp kaffe i vår kaffebar, både från espressomaskinen och som brygg eller handbrygg. 
Butiken och kaffebaren är öppen: 

Måndag-Fredag 8–16

Lördagsöppet i vår 2025 :  15/2, 15/3, 26/4 24/5  Helgen 1-2/3 hittar ni oss på Nordic Coffee Fest här i Göteborg – välkommen dit!

På lördagar har vi öppet 11-15 och då finns det alltid  gott, hembakt fika och sittplatser i rosteriet, i kaffebaren och utomhus. 

På de öppna lördagarna har vi också koppningar (kaffeprovningar) kl 12 och kl 14. De är gratis och öppna för alla. Drop in.
Vi provar nyheter, andra spännande kaffen och berättar om specialkaffe. Håll utkik på sociala medier för eventuella uppdateringar/ytterligare info!
Välkomna till oss!
 

LOS GRINGOS

JOHAN EKFELDT

Jag har så länge jag kan minnas haft huvudet fullt av kaffe. I många år var jag en dedikerad hobbyrostare och fick så småningom jobb på Kahls Kaffe. Efter sex lärorika år där, så medgrundade jag 2004 Johan & Nyström. Vi var Sveriges första specialkafferosteri och jobbade medvetet för att ändra människors kaffevanor i grunden.

Efter att ha sålt min del i företaget och tre år utanför kafferostandet (jag hann dock under tiden köpa en kaffegård i Colombia) så startade jag i maj 2018 – tillsammans med Magnus & Pernilla – Gringo.

Jag hade verkligen saknat att rosta kaffe. Jag älskar att slå på rostmaskinen på morgonen, känna doften av kaffe hela dagen och jobba direkt med bönderna och med alla passionerade och kaffeälskande människor som man möter inom specialkaffet. Det är helt enkelt världens bästa jobb. 

johan@gringonordic.se

0739-013731

PERNILLA EKFELDT

Man kanske kan säga att jag gifte mig in i kaffet. Men man kanske också kan säga att jag har vuxit upp med norrländskt kokkaffe; ljusrostat och varsamt bryggt. Och att det jag gillar allra mest med kaffe är att sprida kunskap kring specialkaffe och visa hur gott det verkligen kan smaka när kaffets alla olika karaktärer kommer fram och hur gott det känns att veta att kaffet är odlat på ett spårbart och hållbart sätt där kaffeodlaren verkligen får skäligt betalt. 

Det bästa med att jobba med kaffe tycker jag är alla möten, allt från kaffebönder till alla trevliga människor i kaffebranschen och framförallt med dig som, precis som mig, helt enkelt älskar en god kopp kaffe! 

På Gringo håller jag provningar,  kaffekurser, möter gäster i rosteributiken, hjälper nya och gamla kunder till gott kaffe

pernilla@gringonordic.se

0733-880608

MAGNUS ALFJÄRD

Jag är i grunden kock, men insåg att kaffe är det roligaste som finns när jag jobbade på Johan & Nyström som säljare. Efter ett år ute på havet så är jag tillbaka där jag trivs bäst, bland gott kaffe och kaffeälskande kunder.

På Gringo får jag gräva mig djupare in i kaffet och jag är lite av företagets MacGyver; här finns alltid något att fixa. Förutom att jag är produktions- och lageransvarig, så hittar ni mig bakom ratten eller styret på våra leveransfordon. 

Jag har dessutom daglig kontakt med både nya och befintliga kunder. 

 magnus@gringonordic.se

 0702-109178

John_bike

JOHN SJÖDIN

Min kafferesa började tidigt, jag var bara ung tonåring när jag började jobba hos Tord Wetter på legendariska Mauritz kaffe i Göteborg. Det var också där jag fick den första inblicken i hur ett alldeles nyrostat kaffe doftar, och hur gott kaffe verkligen kan vara när det är rostat och bryggt med känsla och kärlek.

Att börja i teamet på Gringo Nordic och fortsätta min kafferesa här känns därför som en naturlig  och spännande fortsättning. Jag är numera ansvarig rostare  här på Gringo och tar fram unika profiler för våra kaffen, så det innebär en daglig utvärdering och kvalitetskontroll – ett väldigt roligt jobb! 

john@gringonordic.se

WILLIAM ENSTRÖM

När jag började på Gringo så drack jag inte kaffe, men nu är jag lika förtjust som resten av gänget i denna ädla dryck. Jag är verkligen intresserad av alla de smaker som finns i bra kaffe och ingen kopp är den andra lik. Min morgon börjar alltid med att jag brygger en kanna Chemex – gärna med något nytt och spännande!

På Gringo ser jag till att våra kunder får fina påsar, jag etiketterar, packar och sköter det mesta av den interna logistiken. Jag packar också ordrar till våra återförsäljare och kaféer/restauranger. 

 

 

Torben

TORBEN LARSSON

En vinterlördag satt jag med en vän och njöt av en god kopp kaffe bland bönor och kaffeprylar i rosteriet. Gringo hade lördagsöppet och jag fick en stark känsla av att här trivs jag. Det blev en fin stund som förstärktes av alla härliga Gringosar som gillar att snacka kaffe lika mycket som jag gör.

Några månader senare gjorde jag min första dag här på Gringo. Att jobba med goa människor, både här på rosteriet och med våra fantastiska kunder, att prova nya härliga bönor från olika världsdelar och att lära mig mer om kaffe varje dag – det är sånt som förgyller min vardag.

På Gringo jobbar jag med lite av varje – till exempel orderhantering, websida, webshop och rostning.

torben@gringonordic.se

ANDRÉ CATO

Jordmån, regenerativ odling, beskärning, jordförbättring, bevattning, gödsling och allt annat som har med odlingen av det som gör våra arbetsdagar här på Gringo överhuvudtaget existerar – det är sånt som jag går igång på och drömmer mig bort till gråa Göteborgsdagar!
 
Jag är i grunden trädgårdsutbildad och tycker om att arbeta med mina händer så att numera vara en del av rostnings- och produktionsteamet på Gringo känns helt rätt som jobb för mig, jag lär mig nytt och dricker nya kaffen nästan varje dag. För tillfället är favoriten från Etiopien!

SANEL SALIHOVIC

Kaffet  i min uppväxt var Bosanska kahva – det starka, ofiltrerade bosniska kaffet som serverades från en desva (kopparkanna); med socker i min mammas kök. Tidigt förstod jag att kaffe är viktigt, och att kaffe är ett kitt som för samman oss människor.
 
Numera har jag lyxen att dricka olika bryggmetoder varje dag om jag så vill, men jag föredrar en kopp gott bryggkaffe från olika ursprung, det får gärna vara chokladigt och nötigt men jag är även förtjust i experimentella processmetoder. 
 
På Gringo är jag en del av produktionsteamet, jag etiketterar, packar i påsar och i lådor och jobbar även med att packa webordrar.

ROSANNE BOER

Mina första 20 år i livet var jag ofta sjuk och dessutom gravt allergisk mot mycket så jag hade inget luktsinne alls. När jag slutligen fick rätt medicinering så öppnades en helt ny värld för mig. Samtidigt drack jag kaffe för första gången och fastnade direkt för specialkaffe! Jag upptäckte inte bara dofter för första gången utan märkte dessutom att jag har ett väldigt välutvecklat luktsinne, ja alla mina sinnen är faktiskt mycket känsliga och nu när jag jobbade som barista vid sidan av mina studier inom miljö- och statsvetenskap  förstod jag för första gången fördelarna!

Fram till nu har jag jobbat med och läst in mig på specialkaffe i fyra olika länder och min nyfikenhet har långt ifrån stillats. Jag är numera del av rostningsteamet här på Gringo och det hjälper mig att förstå kaffe ännu bättre. Jag älskar också att springa runt som en galning och göra allt som behövs här på Gringo så ni hittar mig också packandes ordrar,  i rosteributiken/kaffebaren, på event eller svarandes på alla trevliga kunders mail!