Vi är Gringo Nordic, ett nyfiket litet kafferosteri i centrala Göteborg. Vi brinner för bra kaffe och våra kunder.
Vi har en enkel inställning till fint kaffe, men tar inga genvägar. Vi köper 100 % specialkaffe från enskilda gårdar, plantager och kooperativ. Många av våra kaffen kommer från ekologiskt certifierade producenter, men många kommer också från mindre odlare, där certifikat inte är en ekonomisk och praktisk möjlighet. Men vi stödjer dem ändå när kaffet är gott, det finns ofta många goda intentioner bakom varje odlare, speciellt de som jobbar med kvalitet. De är rädda om sin egen mark, och undviker dyrt konstgödsel om de kan.
Vi rostar vårt kaffe med en så kallad slow roast metod – för hand och i små partier – på den mest energieffektiva rostmaskinen på planeten, med hjälp av luftflödesteknik. Vi anpassar varje rostning till varje unikt kaffe så att det finns en balans mellan sötma, syrlighet och fyllighet, då tycker vi att kaffet oftast smakar godast.
Vi älskar verkligen kaffe – vi kommer att se till att du aldrig tvivlar på det.
Gringo grundades 2018 av Johan Ekfeldt som tidigare grundade Sveriges första specialkafferosteri, Johan & Nyström. Tillsammans med sin fru Pernilla och affärspartner Magnus Alfjärd driver han rosteriet i utkanten av Göteborg. Namnet “GRINGO” fastnade efter att arbetarna på Johans kaffegård Finca La Tierra – i Colombia – började kalla honom det. Vi har även en kaffebar i vårt rosteri, där vi serverar espressodrycker, bryggkaffe och pour overs samt att du kan köpa kaffebönor och te och tillbehör att ta med hem. Om du vill ha malet kaffe maler vi på plats! Vissa lördagar öppnar vi våra dörrar för en full Gringo-upplevelse, då vi har café med hembakt fika och är värdar för gratis koppningar (kaffeprovningar).
Måndag-Fredag 8–16
Lördagsöppet i vår 2025 : 15/2, 15/3, 26/4 24/5 Helgen 1-2/3 hittar ni oss på Nordic Coffee Fest här i Göteborg – välkommen dit!
På lördagar har vi öppet 11-15 och då finns det alltid gott, hembakt fika och sittplatser i rosteriet, i kaffebaren och utomhus.
Jag har så länge jag kan minnas haft huvudet fullt av kaffe. I många år var jag en dedikerad hobbyrostare och fick så småningom jobb på Kahls Kaffe. Efter sex lärorika år där, så medgrundade jag 2004 Johan & Nyström. Vi var Sveriges första specialkafferosteri och jobbade medvetet för att ändra människors kaffevanor i grunden.
Efter att ha sålt min del i företaget och tre år utanför kafferostandet (jag hann dock under tiden köpa en kaffegård i Colombia) så startade jag i maj 2018 – tillsammans med Magnus & Pernilla – Gringo.
Jag hade verkligen saknat att rosta kaffe. Jag älskar att slå på rostmaskinen på morgonen, känna doften av kaffe hela dagen och jobba direkt med bönderna och med alla passionerade och kaffeälskande människor som man möter inom specialkaffet. Det är helt enkelt världens bästa jobb.
0739-013731
Man kanske kan säga att jag gifte mig in i kaffet. Men man kanske också kan säga att jag har vuxit upp med norrländskt kokkaffe; ljusrostat och varsamt bryggt. Och att det jag gillar allra mest med kaffe är att sprida kunskap kring specialkaffe och visa hur gott det verkligen kan smaka när kaffets alla olika karaktärer kommer fram och hur gott det känns att veta att kaffet är odlat på ett spårbart och hållbart sätt där kaffeodlaren verkligen får skäligt betalt.
Det bästa med att jobba med kaffe tycker jag är alla möten, allt från kaffebönder till alla trevliga människor i kaffebranschen och framförallt med dig som, precis som mig, helt enkelt älskar en god kopp kaffe!
På Gringo håller jag provningar, kaffekurser, möter gäster i rosteributiken, hjälper nya och gamla kunder till gott kaffe
0733-880608
Jag är i grunden kock, men insåg att kaffe är det roligaste som finns när jag jobbade på Johan & Nyström som säljare. Efter ett år ute på havet så är jag tillbaka där jag trivs bäst, bland gott kaffe och kaffeälskande kunder.
På Gringo får jag gräva mig djupare in i kaffet och jag är lite av företagets MacGyver; här finns alltid något att fixa. Förutom att jag är produktions- och lageransvarig, så hittar ni mig bakom ratten eller styret på våra leveransfordon.
Jag har dessutom daglig kontakt med både nya och befintliga kunder.
0702-109178
Min kafferesa började tidigt, jag var bara ung tonåring när jag började jobba hos Tord Wetter på legendariska Mauritz kaffe i Göteborg. Det var också där jag fick den första inblicken i hur ett alldeles nyrostat kaffe doftar, och hur gott kaffe verkligen kan vara när det är rostat och bryggt med känsla och kärlek.
Att börja i teamet på Gringo Nordic och fortsätta min kafferesa här känns därför som en naturlig och spännande fortsättning. Jag är numera ansvarig rostare här på Gringo och tar fram unika profiler för våra kaffen, så det innebär en daglig utvärdering och kvalitetskontroll – ett väldigt roligt jobb!
john@gringonordic.se
När jag började på Gringo så drack jag inte kaffe, men nu är jag lika förtjust som resten av gänget i denna ädla dryck. Jag är verkligen intresserad av alla de smaker som finns i bra kaffe och ingen kopp är den andra lik. Min morgon börjar alltid med att jag brygger en kanna Chemex – gärna med något nytt och spännande!
På Gringo ser jag till att våra kunder får fina påsar, jag etiketterar, packar och sköter det mesta av den interna logistiken. Jag packar också ordrar till våra återförsäljare och kaféer/restauranger.
En vinterlördag satt jag med en vän och njöt av en god kopp kaffe bland bönor och kaffeprylar i rosteriet. Gringo hade lördagsöppet och jag fick en stark känsla av att här trivs jag. Det blev en fin stund som förstärktes av alla härliga Gringosar som gillar att snacka kaffe lika mycket som jag gör.
Några månader senare gjorde jag min första dag här på Gringo. Att jobba med goa människor, både här på rosteriet och med våra fantastiska kunder, att prova nya härliga bönor från olika världsdelar och att lära mig mer om kaffe varje dag – det är sånt som förgyller min vardag.
På Gringo jobbar jag med lite av varje – till exempel orderhantering, websida, webshop och rostning.
Mina första 20 år i livet var jag ofta sjuk och dessutom gravt allergisk mot mycket så jag hade inget luktsinne alls. När jag slutligen fick rätt medicinering så öppnades en helt ny värld för mig. Samtidigt drack jag kaffe för första gången och fastnade direkt för specialkaffe! Jag upptäckte inte bara dofter för första gången utan märkte dessutom att jag har ett väldigt välutvecklat luktsinne, ja alla mina sinnen är faktiskt mycket känsliga och nu när jag jobbade som barista vid sidan av mina studier inom miljö- och statsvetenskap förstod jag för första gången fördelarna!
Fram till nu har jag jobbat med och läst in mig på specialkaffe i fyra olika länder och min nyfikenhet har långt ifrån stillats. Jag är numera del av rostningsteamet här på Gringo och det hjälper mig att förstå kaffe ännu bättre. Jag älskar också att springa runt som en galning och göra allt som behövs här på Gringo så ni hittar mig också packandes ordrar, i rosteributiken/kaffebaren, på event eller svarandes på alla trevliga kunders mail!
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |