Single Origin

Sumatra Blue Batak

kraftfull röd grape stenfrukt

Hela bönor

kr 149.00

  • EUR: 12.97€

Vi älskar Blue Batak, det är ett helt unikt kaffe. Det har en kraftig fyllighet som fyller hela munnen, en fin örtighet, smak som av cederträ, svart te och en syra som påminner om rabarber och grapefrukt. Det är dessutom väldigt komplext; kombinationen är oemotståndlig.

Kaffet produceras genom ett samarbete mellan många små jordbrukare, härstammande från Batakfolket, som använder den så kallade Giling Basah-processen, där bären skalas helt innan de torkas, en process unik för Indonesien. Efter att ha skalats förvandlas de gröna bönorna och får en djup blåaktig nyans, därav namnet Blue Batak. 

Blue Batak kommer från regionen Lintong (officiellt Lintong Ni huta), som ligger vid södra spetsen av Tobasjön i norra Sumatra, angränsande världens största vulkaniska kratersjö. I århundraden har kaffe frodats i denna vulkanrika region, odlat i generationer av  den inhemska Batak-stammen som bosatte sig här på 1200-talet.

Varje steg, från odling till torkning, utförs minutiöst för hand enligt den lokala traditionen med våt skalning som kallas Giling Basah. Vid soluppgången plockar bönderna mogna kaffebär och skalar dem med hjälp av manuella maskiner. Efter att det våta pergamentet har lagrats i påsar för jäsning över natten sprids det ut på uteplatser för torkning. När pergamentet har uppnått önskad torrhet och bönorna får en blågrönaktig färg, så är det dags att skala av pergamentet ned till själva kaffebönan. Efter ytterligare två eller tre dagars torkning genomgår kaffet en trippel handplockning och får vila inför export.

Coffee bag Sumatra Blue Batak
Vikt 0.25 kg
Land

Indonesien

Producent

Jordbruk kring sjön Toba

Region

Lintong Ni huta

Växthöjd

1450-1600 meter

Art/Varietet

Sigarrarutang, A Teng and typica

Processmetod

Våtskalat – Giling Basah

Torkmetod

Sol

Skördeperiod

Maj 2024

Lott-storlek

1200 kilo

Vikt

250 g

Gringos köpvillkor

Du gillar kanske också…

  • Single Origin
    MAKADAMIANÖT, mild krydda, MJÖLKCHOKLAD
    Från kr 129.00
    • EUR: 129.00€ - 150.00€

Relaterade produkter